Ressourcekredsløb for mad- og bagepapir

lær dine elever at forstå ressourcekredsløbet

Support

Ressourcekredsløb for mad- og bagepapir

  • Her kan du se ressourcekredsløbet for mad- og bagepapir. Hvis du klikker på de enkelte faser i kredsløbet, kan du kan læse mere om deres betydning for ressourceforbruget og miljøet.

Udvinding af råstoffer

Papiret i madpapir er lavet af træfibre. Træfibrene får man ofte fra nåletræer såsom gran og fyr eller løvtræer som birk eller bøg.

Man fælder træerne med store maskiner, der tager fat om træet, saver det over, skræller det for grene og skærer det i lastbil-venlige stykker. Det sker alt sammen i én bevægelse, og det tager under et minut per træ.

Træerne bliver kørt til papirfabrikken, hvor de hakkes i småstykker og koges i ætsende kemikalier. Kemikalierne opløser det stof, der holder træet sammen og gør det hårdt. Stoffet kalder man lignin, og ligninen renser man senere ud. Det kan bruges til at lave energi eller smagsstoffet vanillin, som kan erstatte vanilje i småkager.

Træfibrene er nu tilbage som en slags grød, man kalder for pulp. Det bliver ofte bleget med kemikalier, men det sker ikke altid med madpapir.

Design og produktion

På papirfabrikken blander man tit pulp af nye træfibre sammen med pulp af træfibre lavet af genbrugspapir. Men det sker ikke, når man laver madpapir, da genbrugspapir kan være forurenet med stoffer, der ikke må komme i kontakt med mad. Det betyder, at man bruger flere ressourcer, når man skal lave madpapir fremfor andet papir, fordi man er nødt til at hente nye træer fra skoven. Det kræver også mere vand og flere kemikalier, end når man bruger genbrugspapir til at lave nyt papir af.

Madpapir laves ved, at man presser træfibrene meget tæt. Så kan maden ikke gøre papiret vådt og opløse det, som det ville gøre med andre slags papir. Nogle gange lægges et lag af kemikalier på papiret, så det holder tæt og ikke bliver opløst. Disse stoffer er problematiske for vores sundhed og for miljøet, men hvis du køber madpapir med svanemærket, kan du undgå de usunde stoffer.

Emballering

Når du køber en rulle madpapir, er den tit pakket ind i pap. Pap er også lavet af træfibre og kan derfor genanvendes, hvis man sorterer sit affald. Så bliver pappet lavet til ny pap.

Transport

Træfibre og selve madpapiret bliver ikke transporteret særlig langt. Det skyldes, at træfibrene bliver hentet i samme land, hvor papirfabrikken ligger. Madpapiret bliver derefter solgt i enten samme land eller nabolandet. På den måde sparer man brændstof på transporten, modsat andre slags indpakning, som transporteres længere.

Brug og vedligehold

Madpapir er velegnet til madpakken, hvor det holder maden frisk på samme måde som sølvpapir eller husholdningsfilm. Madpapir er lavet, så det kan holde tæt. Man kalder det også fedttæt papir.

Du bruger færre ressourcer ved at pakke din mad ind i madpapir i forhold til sølvpapir. Faktisk er en madpakke i sølvpapir skyld i, at der udledes cirka 30 gange så meget CO2 som en madpakke i madpapir.

Du skal dog stadig være opmærksom på, hvor meget du bruger, fordi madpapir er lavet af nye træfibre og ikke kan genanvendes, når madpakken er spist, og papiret er blevet til affald.

Genanvendelse

Madpapir egner sig ikke til at blive genanvendt, fordi det ofte er smurt ind i mad. Papir, der smurt ind i mad, må man ikke sende til genanvendelse i papirspanden.

Genbrug

Madpapir kan ikke genbruges til næste dags madpakke, men andre slags fedttæt papir som f.eks. bagepapir kan sagtens bruges flere gange, inden du smider det ud. På den måde forlænger du papirets levetid og sparer ressourcer.

Forbrænding

Når du smider madpapir i skraldespanden, ender det på et forbrændingsanlæg, der laver strøm og varme ved at brænde affald. Det er faktisk slet ikke så dårligt, for modsat sølvpapir, som er lavet af metal, brænder madpapir rigtig godt, og på den måde giver det brugte madpapir strøm og varme til vores boliger.